Sarsıntı bölgesinde esirgeyici sıhhat hizmetleri aksıyor
Cem YILDIRIM/ANKARA
Aile Doktorları Dernekleri Federasyonu İdare Konseyi Lideri Dr. Kemal Noyan çadır kentler de daha büyük sıhhat sorunlarının ortaya çıkmasını engellemek için hami sıhhat hizmetlerine daha fazla ehemmiyet verilmesi gerektiği söyledi.
Antibiyotiklerde eza yaşandığını, uyuz hastalığı ve bitlenmenin yaygınlaştığını söz eden Noyan şu açıklamayı yaptı:
İLACA ULAŞMAKTA SORUN YAŞANMAYA DEVAM EDİYOR
– Meselelerin başında bölgede yaşanan ilaç zahmeti yer almaktadır. UMKE tarafından sağlanan ilaçların çoğunluğu uyuz ve bit ilaçlarından oluşmaktadır. Antibiyotik, krem, anti gribal ilaçlar, ağrı kesiciler vb. eserler sıhhat çadırlarına dağıtılsa da çocuk ve yetişkin tedavisinde kullanılacak antibiyotik ya da steroidli damla ve kremler yok denecek kadar azdır.
– Bu ilaçlar bilhassa bölgedeki mevcut toz ve rüzgarın akabinde artan konjonktivit hadiselerinde kullanılması gereken ilaçlardır lakin sıhhat çalışanları ilaçlara ulaşmakta sorun yaşamaktadır. Ayrıyeten bölgedeki sıhhat çadırlarında soğuk zincir ile korunması gereken ilaçlar ve aşılarla ilgili uygun ortam bulunmamaktadır. Sıhhat hizmetlerinin verildiği çadırlar ne kış ne yaz tipi çadırlardır ve sıhhat hizmetleri için uygun şartlara sahip değildir.
UYUZ HASTALIĞI VE BİTLENME YAYGINLAŞTI
– Ömür şartlarının hayli sıkıntı bir hal aldığı sarsıntı bölgesinde uyuz hastalığı ve bitlenme salgın düzeyinde görülmektedir. Her ne kadar uyuz hastalığı ve bitlenmeye karşı gerekli ilaçlar kısmen temin edilse de bu kâfi değildir. Çadır kentlerdeki ömür şartları ivedilikle daha sağlıklı hale getirilmelidir. Uyuz hastalığı ve bitlerin battaniye, giysi eşyaları ya da hayat alanlarına da bulaşmış olması nedeniyle ilaçla tedavi kâfi gelmemektedir.
– Sorunun tahlilinde bölgedeki hijyen şartları kıymetlidir. Çamaşır makinelerindeki su basıncı sorunu sıcak suyla hijyenik yıkamaya müsaade vermemektedir. Tekrar battaniye ve gibisi eşyaların, sanayi tipi 90 derece sıcaklığa ulaşabilen ütülerle hijyenik hale getirilmesi, uyuz hastalığı ve bitlenmenin eşyalar aracılığıyla yayılmasının önüne geçecektir. Ayrıyeten çadırların kurulduğu alanların çakıl ve tozla kaplı olması, kilit taşın olmaması, asbestli olabilecek tozlarla daha fazla sıhhat sorununa neden olabilecektir.
AİLE TABİPLERİ ESİRGEYİCİ SIHHAT HİZMETİ VEREMİYOR
– Zelzele bölgesine her ne kadar Türkiye’deki tüm hastane acil servislerinden pratisyen tabipler gönderilse de planlama yanılgıları sebebiyle acil hizmetleri tekrar aile tabipleri vermektedir. Halbuki aile tabiplerinin temel vazifesi bölgedeki kollayıcı sıhhat hizmetleri yani bağışıklama olmalıdır. Acil hizmetler pratisyen doktorlar tarafından verilebilecek hizmetlerdir. Fakat planlamadan kaynaklanan problemler nedeniyle aile doktorları asıl işlerini yapamamakta, bölgedeki gözetici sıhhat ve bağışıklama hizmetleri aksamaktadır.
– Ayrıyeten sıhhat hizmetlerinin verildiği çadırlarda birçok eksik bulunmaktadır. Örneğin birçok sıhhat çadırında sıhhat işçisinin elini yıkayabileceği lavabo, su tankı, su deposu, vb. bulunmamaktadır. Sıhhat çalışanları her hastadan sonra en yakını 50 metre ötede olan lavabolara gitmek zorundadır. Yeniden kalacak yer ıstırabı bölgedeki sıhhat çalışanlarının değerli meseleleri ortasındadır.
– Tüm bu problemler, bölgesindeki sıhhat hizmetlerinin aksamasına neden olmakta, randıman ve kalitesini düşürmektedir. Sarsıntı bölgesinde daha kıymetli sıhhat sıkıntılarının ortaya çıkmasını engellemek ve bağışıklığı güçlendirmek için, planlamadan kaynaklı, sıhhat sistemi işleyişindeki sıkıntıların hemen çözülmesi gerekmektedir.
Kaynak: Sözcü
Sarsıntı bölgesinde esirgeyici sıhhat hizmetleri aksıyor yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.