Müspet düşünmenin 5 değerli yararı
Pozitif psikoloji yaşananların olumlu ve olumsuz taraflarını görerek, aksilikle gayret edip, olumluya odaklanmayı hedeflememizi sağlar. Son vakitlerde bilhassa yaşanan zelzele felaketiyle birlikte kaygı, kaygı, depresyon üzere his durumlarının çok yaygın görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Uludüz, hayata bir nebze de olsa olumlu bakmayı başarmanın yollarını, bunun fizikî ve ruhsal sıhhatimize yararlarını şöyle anlattı.
İşte ruhsal ve fizikî etkileri
Pozitif düşünmenin hem zihinsel hem de fizikî sıhhatinize sayısız yararı vardır. Bunlardan kimileri şöyle özetlenebilir…
1-Stres ve korkuyu azaltır: Müspet olumlama, olumsuz tecrübeler üzerinde durmak yerine hayattaki yeterli şeylere odaklanmanızı sağlayıp geriliminizi azaltır.
2-Zorluklarla daha uygun başa çıkmayı sağlar: Olumlu düşünme, hayatın zorluklarına karşı daha âlâ başa çıkma hünerleri geliştirmenize yardımcı olur ve güç durumlara daha optimist ve esnek bir bakış açısıyla yaklaşmanızı sağlar.
3-Motivasyonu artırır: Olumlu fikir amaçlarınıza ulaşmak için itici bir güçtür. Motivasyonunuzu artırmanıza yardımcı olur.
4-Sağlığa sıhhat katar: Olumlu bir bakış açısı, kalp-damar hastalıkları riskini azaltmak, kan basıncını düşürmek ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek üzere fizikî sıhhatiniz üzerinde de olumlu tesirler sağlar. Bir rahatsızlık yaşadığınızda daha kolay yönetir, daha çabuk güzelleşirsiniz.
5-Sosyalleşmeyi sağlar: Müspet bir tavır, optimist ve destekleyici ortamı teşvik ederek sıkıntılara daha yapan bir zihniyetle yaklaşmanızı ve etrafınızdakilerle daha uygun bağlar kurmanızı sağlar.
Egzersiz
Düzenli fizikî aktivite, beyinde endorfin isimli memnunluk hormonunun salgılanmasını sağlar. İdman ruh halinizi yükseltmenin, sıhhatinizi güzelleştirmenin ve monoton bir rutini kırmanın olağanüstü bir yolu olabilir. Yoga, koşu, yürüyüş, bisiklete binme, yüzme yahut halter üzere aktiviteleri deneyebilirsiniz.
Bahçeyle uğraşmak
Dışarı çıkıp tabiatla ilişki kurmak beyninize müspet yükleme yapar. Ayrıyeten kendi meyvelerinizi, sebzelerinizi yahut çiçeklerinizi yetiştirmenin eğlenceli ve ödüllendirici tarafı da başka bir zevktir.
Negatiflik beyni yorar
Olumsuz düşünceler ya da farklı bir deyişle negatif fikirler bizleri üzgün, kuşkucu ve karamsar bir hale getirir. Bu durum da evvel depresyona uzun vadede de kalıcı ruhsal meselelere neden olabilir. Negatif düşünen şahıslarda gerilim hormonu olan kortizol ve adrenalin çok fazla üretilir. Bu hormonların yüksek ölçüde olması ise beyne ve hafızaya ziyan verir. Kişinin yaşadıklarına ve olaylara negatif mana yüklemesi, en küçük şeylerde moralinin bozulmasını kolaylaştırır.
Bu sistemleri deneyin
Pozitif psikoloji için yapılması gerekenler çok da güç değil. İşte bunun yolları…
Hobi: En kolay hobiler bile beynin dinlenmesini ve keyifli olmasını sağlar. Tekdüze bir rutinin içinde sıkışıp kaldığınızı düşünüyor, kendinizi uygun hissetmiyorsanız, yeni hobiler geliştirmek bu döngüyü kırmanıza, hayatınıza biraz heyecan, keyif ve çeşitlilik katmanıza yardımcı olabilir.
Mutfakta vakit geçirmek: Yeni tarifler denemek ve farklı materyallerle deneyler yapmak üzere rutininize biraz çeşitlilik katmak psikolojinize güzel gelebilir.
Yeni marifetler kazanmak: Kurslara yahut atölyelere kaydolmak, kendinize meydan okumak, beyninizi keyifli etmek için düzgün bir metottur. Örneğin, yeni bir lisan öğrenmeyi, dans kursuna katılmayı yahut ahşap işçiliğini deneyebilirsiniz.
Düzenli uyumak: Uykusuzluk beynin sağlıklı çalışmasını mahzurlar. Olumlu düşünmenin en kıymetli kriterlerinden biri de tertipli ve kaliteli uykudur. Gün içinde yapılan kısa uykular beynin dinlenmesi için epeyce yararlıdır. Az uyumak ise hudut sisteminin işlevlerini bozar ve olumsuz kanıları tetikler.
Seyahat etmek: Mümkünse, yeni yerlere seyahat etmek, monotonluktan çıkmak ve yeni şeyler deneyimlemek için şahane bir yoldur. Uzaklara seyahat edemeseniz bile kentinizin yahut kasabanızın yeni bölgelerini keşfetmek eğlenceli olacak ve hayata olumlu bakmanıza katkıda bulunacaktır.
Evcil hayvan edinmek: Gerilim hormonu kortizol düzeylerini düşürür ve depresyon, tasa ve toplumsal izolasyondan kurtulmayı sağlar. Yalnızca kortizol değil oksitosin, serotonin ve dopamin ölçüleri da değişiklik gösterir. Evcil hayvan sahipliği çocuk ve ergenlerin duygusal, bilişsel, davranışsal, eğitimsel ve toplumsal gelişimine yarar sağlar. Bu tesirler bilhassa benlik hürmeti, yalnızlık ve toplumsal yeterlilik alanlarında görülmektedir. İleri yaştaki bireylerde ise, evcil hayvan sahipliğinin arkadaşlık, mana ve gaye sağlayarak, yalnızlığı gidererek ve toplumsal etkileşimi teşvik ederek kişinin zihinsel sıhhatini düzgünleştirir.
Gülmek: Fıkralar, espriler, mizah olaylara farklı bir bakış açısıyla bakmamızı sağlar. Bu durum beynin çalışması açısından da yararlıdır. Esprili konuşmalar nedeniyle beyin süratli düşünme antrenmanları yapar ve zekanın randımanını artırır. Gülümsemek ve memnun görünmek ise iç kahrını azaltır. Zira beyin beden lisanına karşıt bir formda düşünemez ve davranamaz.
Kaynak: Sözcü
Müspet düşünmenin 5 değerli yararı yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.