Sağlık

Karaciğer yağlanması nelere yol açar?

Karaciğer yağlanması; ‘alkole bağlı’ ve ‘alkole bağlı olmayan’ biçiminde iki kümeye ayrılıyor. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması da ‘basit yağlanma’ ve NASH (non alkolik steatohepatit) olmak üzere yeniden 2 kümeye ayrılıyor. NASH fazla kilolu, diyabet yahut insülin direnci olan şahıslarda görülen karaciğerde yağ birikmesi durumu olarak tanımlanıyor. Hastalık ne yazık ki siroza dönüşünceye kadar belirti vermiyor.

Prof. Dr. Osman Erk

Basit yağlanma ise rastgele bir meseleye neden olmuyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, Dünya’da ve ülkemizde süratle artan karaciğer yağlanmasıyla ilgili bilinmesi gerekenleri şöyle anlattı:

Sebepleri nelerdir?

Karaciğer yağlanmasının en kıymetli nedenini sıhhatsiz beslenme şekli oluşturur. Fruktozdan varlıklı mısır şurubundan imal edilmiş yiyecek ve içecekler, işlenmiş ve trans yağlardan varlıklı bir diyet ve çok kalori alımı evvel göbek bölgesinde ve akabinde karaciğerde yağlanmaya neden olur. Fazla ölçüde kalori alımının kelam konusu olduğu durumlarda karbonhidrat ve proteinler bedende glikojen ve yağ olarak depolanır. Olağan şartlarda insülin, yağları depolayan bir hormon olarak tesir gösterir. İnsülin direnci ortaya çıkınca bu durum bilakis döner, kana yağ dokusundan bedene bol ölçüde özgür yağ asidi girer ve karaciğere taşınır. Toplumumuzda en sık görülen kronik hastalıklardan biri de karaciğer yağlanmasıdır. Alkol tüketimi, obezite, diyabet, kolesterol yüksekliği, Hepatit B ve C üzere karaciğer hastalıklarında kullanılan ilaçlar karaciğer yağlanması riskini artırır.

Bu risklere dikkat!

Karaciğer yağlanması,

1) İnsülin direncine, (vücudun kâfi insülin üretebildiği halde tesirli olarak kullanamamasıdır),

2) Diyabete (Karaciğeriniz yağlıysa, bu sorun sizin bâtın şeker hastası yani diyabet adayı olduğunuz manasına gelir. Alkol dışı karaciğer yağlanması olan hastaların yüzde 50-100’ü obezdir. Yeniden Tip II diyabetli hastaların yüzde 50’sinde karaciğer yağlanması vardır),

3) Kolesterol yüksekliğine (Alkol dışı karaciğer yağlanması olanların yüzde 20-80’inde kolesterol ve trigliserid yüksekliği, HDL yani güzel kolesterol düşüklüğü kelam konusudur),

4)Vücutta toksin birikimine (Karaciğer yağlanmasıyla ilgili ikinci sorun bedenin detoks sisteminin güzel çalışmamasıdır. Zira yağlı karaciğer vücudu toksinlerden temizleme işini aksatır. Bu durumda beden gereğince güçlü detoks yapamaz hale gelir. Bu da toksin yükünüzün artması, kilo almanızın kolaylaşması, mitokondrilerinizin yani vücudunuzun yorgun düşmesi manasına gelir),

5) Siroza,

6) Karaciğer yetmezliğine neden olabilir.

Korunma yolları

Karaciğer yağlanmasına karşı;

■ Alkol kullanmayın

■ İdman yapın,

■ Kilo verin,

■ Liften güçlü zerzevat ve meyve ile beslenin. Bilhassa enginar yiyin (içinde hepatit esirgeyici silimarin hususu var, ayrıyeten lif, magnezyum, folat ve C vitamini var) oligofruktozdan varlıklı sebzeler tüketin (hindiba, soğan, sarımsak, enginar, kuşkonmaz gibi…)

■ Yağlı et yemeyin,

■ Yağdan güçlü kuruyemişleri az tüketin.

■ Çok karbonhidrat ve şeker yemeyin. Yüksek glisemik indeksli patates, beyaz ekmek ve beyaz pirinçten kaçının,

■ Şarküteri eserleri tüketmeyin,

■ Doğal besinlerle beslenin,

■ Marketlerdeki hazır yiyeceklerden uzak durun,

■ Meyve suyu ve yüksek fruktozlu mısır şurubundan yapılmış içecekleri tüketmeyin,

■ Düşük kalorili diyet uygulayın,

■ A vitamini ve demir preparatları kullanmayın.

Karaciğerin görevleri

Karaciğer beden kanlanmasının en fazla olduğu organlardan biridir. Hem pak kan damarlarından gelen, hem de portal sistem denen bağırsaklardan gelen kan ile temas halindedir. Bedenin en kıymetli detoks organıdır. Bağırsaklardan gelen mikroorganizma ve toksinlere karşı en kıymetli bariyerdir. Toksin, alkol ve ilaçların bedenden temizlenmesini, yaşlanmış kan hücrelerinin dolanımdan alınmasını sağlar. Bağışıklık sisteminin kıymetli bir organıdır. Karaciğer hepatosit denilen milyonlarca hücreden oluşur. Olağanda karaciğer hücrelerinde az ölçüde yağ vardır. Hepatosteatozu tanımlamak için 5 sayısı değerlidir. Karaciğer kendi tartısının yüzde 5’inden daha fazla yağ içerirse yahut karaciğer biyopsisinde hepatositlerin yüzde 5’inden fazlasında yağ damlacıkları bulunursa hepatosteatoz (karaciğer yağlanması) var demektir. Bu hastalık  toplumda yüzde 30-40 oranında görülmekte ve sıklığı giderek artmaktadır.

 

Kaynak: Sözcü

Karaciğer yağlanması nelere yol açar? yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu