Gündemden Haberler

İmamoğlu davasına bakacak istinaf heyeti değiştirildi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na YSK üyelerine “Ahmak” dediği iddiasıyla verilen cezanın istinaf aşamasına bakacak heyette değişikliği gidildi. Heyetin başkanı ve bir üyesi görevden alındı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı davada verilen cezanın istinaf aşamasına bakacak 3 üyeli heyetin başkanı ve bir üyesini görevden aldı. İmamoğlu’na, kendisine “Ahmak” diyen dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yanıt olarak söylediği “Olan biten şeylere baktığımızda tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır” sözleri nedeniyle; 14 Aralık 2022’de, “Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği” iddiasıyla 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve “siyasi yasak” cezası verilmişti.

Son duruşma öncesi davanın hakimi Hüseyin Zengin, isteği dışında İstanbul’dan Samsun’a atanmış ve yerine ise Mehdi Komşul getirilmişti. İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği ceza kararı istinafa taşınmıştı.

YENİ DAİRE BAŞKANI TERFİ ETTİRİLMİŞTİ

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre HSK, kararının istinaf aşamasına bakacak olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 24. Ceza Dairesi’nin başkanı ve bir üyesini görevden aldı. HSK Birinci Daire “müstemir yetki” kararnamesi ile BAM 24. Ceza Dairesi Başkanı Sezai Öztürk’ün yetkisini kaldırdı ve Öztürk’ü 2. Ceza Dairesi Başkanlığı’na gönderdi. Yine aynı dairenin üyesi Rüştü Yamak da 1. Ceza Dairesi Üyeliği’ne atandı.

Daire Başkanlığı’na Yaşar Kılınç, üyeliğe ise Muharrem Ballı getirildi. Kılınç, 17 Temmuz’daki atama kararnamesinde istinaf üyeliğinden istinaf başkanlığına terfi ettirilmiş ancak henüz görev yapacağı daire belirlenmemişti.

HSK’nin bu kararıyla 3 kişilik İmamoğlu heyetinin 2 ismi değiştirilmiş oldu. Dairede kararlar, salt çoğunlukla alınıyor.

KARAR ONANIRSA, ADAYLIK VE GENEL BAŞKANLIK MÜMKÜN OLMAYACAK

İstinafın vereceği karardan sonra dosya, son hüküm için Yargıtay 4. Ceza Dairesi’ne gidecek. Olası bir onama kararında İmamoğlu, 31 Mart 2024’te yapılacak seçimlerde yeniden aday olamayacak. Ayrıca yasal olarak İmamoğlu’nun CHP Genel Başkanı olma ihtimali de kalmayacak. 

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu