Gündemden Haberler

İktidarın rant yapıları sular altında kaldı

İstanbul’da 5 Eylül günü etkili olan kuvvetli sağanak nedeniyle birçok yeri su bastı. İki kişinin yaşamını yitirmesine neden olan selde, AKP’nin rant yapıları olarak bilinen Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Başakşehir Millet Kıraathanesi ve M3 Kirazlı-Kayaşehir Merkez Metrosu da sular altında kaldı.

AKP’nin övünerek inşa ettiği birçok yapıyı, İstanbul’da 5 Eylül günü etkili olan kuvvetli sağanak nedeniyle su bastı.

ERDOĞAN, ‘TÜRKİYE’NİN MARKA ESERLERİNDEN BİRİ’ DEMİŞTİ

Cumhuriyet’ten Rıfat Kırcı’nın haberine göre 1,5 milyar lira bütçeyle Rönesans Sağlık Yatırım tarafından Japon ortaklığında inşa edilen ve altyapı çalışmaları Ulaştırma Bakanlığı tarafından sağlanan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, yoğun yağış sonrası su baskınına uğradı. Binanın tavanının akıtması da dikkat çekerken, yağışa dayanamayan hastane için 2020’de mitinge benzer bir açılış yapılırken AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın şu sözleri dile getirdiği hatırlatıldı:

“Kaliteli ve kapsayıcı sağlık hizmetinin değerinin çok daha iyi anlaşıldığı dönemde burası sağlık turizminde Türkiye’nin marka eserlerinden biri olacaktır. Buradaki altyapı ile ilgili önceki belediye başkanlarımızın üstlendiği bu süreçte ne yazık ki yeni belediye başkanının ‘Bizim imkânlarımız yok, yapamayız’ diye çekildiği bu işi talimatımla ulaştırma bakanımıza verdik. Sağ olsun bakanımız yoldu viyadüktü bunları tamamladı.”

‘İSTANBUL’UN EN BÜYÜĞÜ’ SULAR ALTINDA

Başakşehir’de su baskının yaşandığı bir diğer yüksek bütçeli yapı ise Millet Kıraathanesi oldu. Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın kuzeni Sedat Varank’ın inşa ettiği Başakşehir Millet Kıraathanesi, İstanbul’un en büyüğü sıfatıyla 2019’da açılmıştı.

M3 Kirazlı-Kayaşehir Merkez Metrosu da sular altında kalan yapılar arasında yerini aldı. Metro inşaatı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) yüzde 5 ilerlemeyle devralınmıştı. Dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Halkımızın, ‘suyu getiren ile testiyi kıranı’ göreceğine inanıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

‘İKTİDAR, İSTANBUL’UN ÜST ÖLÇEKLİ PLANI NE DİYORSA TAM TERSİNİ YAPTI’

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Pınar Giritlioğlu, İstanbul’un afetlere karşı güçlendirilmesi için gerekenlerin yapılmadığını belirtti. Giritlioğlu, şunları kaydetti:

“1999 depreminin arkasından İstanbul’da bir deprem master planı hazırlandı. İstanbul’un afetlere nasıl dirençli hale getirilebileceği üzerine tavsiyeler geliştirildi. 2009’da İstanbul’un üst ölçekli planı hazırlandı. Kentin kuzeyini yapılaşmaya reddeden Kuzey Ormanları’nın, su havzalarının, tarım alanlarının korunmasını öngören bir plandı. Fakat bu tarihten sonra 2011’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurulmasıyla yeni bir kırılma dönemi yaşandı. Bu dönemden itibaren aslında İstanbul’un üst ölçekli planı ne diyorsa bunun tam tersini yapan bir iktidar gördük. Yüksek fonlu projeler hayata geçirildi. Aslında rant projeleriydi. Dolayısıyla giderek iklim krizlerini de derinleştirerek kentleri afetlere karşı kırılgan hale getirdik. Toprağı ve yeraltı sularını kaybettik.”

‘YEREL İDARE ÇALIŞAMAZ DURUMA GETİRİLDİ’

İstanbul’da yerel idarenin de çalışamaz duruma getirildiğini hatırlatan Giritlioğlu, “Gelinen noktadan bir geri dönüş olabilir ancak bunu yapabilecek bir iktidar iradesi göremiyoruz. Yerel idarenin de sorumlulukları var ancak İstanbul’da yönetimin değişmesi ardından merkezi müdahalelerle yerel idare de çalışamaz duruma getirildi. Şimdi ise İstanbul için özel kentsel dönüşüm kanunu çıkaracağız diyorlar. 20 yıldır bu şehri ve bu ülkeyi yöneten iktidar başaramadığı neyi bu yasa ile başaracak?” şeklinde konuştu.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu