Gündemden Haberler

Diyanet harcamalarında yüzde 99’luk artış

Bütçe harcamalarına ilişkin Saray raporunda, kurumların harcamalarının katlanarak arttığı görüldü. Diyanet’in giderleri 20 milyar TL’ye yaklaşırken, deprem dönemi propaganda faaliyeti yürüten İletişim Başkanlığı’nın gideri de 1,2 milyar TL’ye yükseldi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, “Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu”nu yayımladı. Raporda, dış finansmana ilişkin riskler, “Küresel ve/veya bölgesel spesifik gelişmeler sebebiyle uluslararası sermaye piyasalarında işlem yapmanın mümkün olmaması veya aşırı maliyetli olması ve uluslararası piyasalardaki muhtemel riskler çerçevesinde sağlanacak tutar ve maliyetlerde değişiklik olması, dış finansman temini çerçevesinde karşılaşılan riskler arasında yer almaktadır” sözleriyle sıralandı.

Raporda, program sınıflandırmasına göre bütçe giderlerine de yer verildi. Din hizmetleri ve yaygın din eğitimi için ilk 6 ayda 19,1 milyar TL harcama gerçekleştirildi. Rapora göre gençlik için 1,4 milyar TL, hayat boyu öğrenme için 6,1 milyar TL, insan hakları için 98,4 milyon TL, kadının güçlenmesi için bir milyar 31 milyon TL, yoksullukla mücadele ve sosyal yardımlaşma için 95,1 milyar TL harcama yapıldı.

HARCAMALAR KARŞILAŞTIRILDI

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre  kurum ve kuruluşların geçen yılın ilk 6 ayı ile bu yılın ilk 6 ayındaki harcamaları da raporda karşılaştırıldı. Cumhurbaşkanlığı’nın bütçe giderleri 2,2 milyar TL’den 2,1 milyar TL’ye inerken; Sağlık Bakanlığı’nın harcaması 63,1 milyar TL’den 157,8 milyar TL’ye, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’nın harcaması 228,9 milyon TL’den 856,9 milyon TL’ye çıktı.

Deprem dönemi “asrın felaketi” sözleriyle propaganda faaaliyeti yürüten İletişim Başkanlığı’nın gideri de 546,2 milyon TL’den 1,2 milyar TL’ye yükseldi.

DİYAANET VE AFAD GİDERLERİNDE ARTIŞ

Bütçesi ve fetvalarıyla yurttaşların tepkisini çeken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın geçen yılın ilk 6 ayında 9,8 milyar TL olan gideri, bu yılın aynı döneminde 19,6 milyar TL’ye çıktı ve üzde 99 oranında artış yaşandı.

En fazla artış ise Maraş merkezli depremlerin etkisiyle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) giderlerinde oldu. Liyakatsiz kadroları ve depremlere yönelik yetersiz çalışmaları ile eleştiri konusu olan AFAD’ın giderleri, 966,6 milyon TL’den 66,2 milyar TL’ye çıktı.

BAKANLIKLARIN HARCAMALARI KATLANDI

Vergilerin emeğiyle yaşayan yurttaşlara yıkıldığı, art arda zam haberlerinin geldiği ve “tasarruf” adı altında genelgelerin yayımlandığı dönemde bakanlıkların harcamaları da katlandı.

Bakanlıların geçen yılın ilk 6 ayındaki harcaması ile bu yılın ilk 6 ayındaki harcamaları şöyle:

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: 35,2 milyar TL – 72,5 milyar TL

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: 39,3 milyar TL – 98,7 milyar TL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı: 4,6 milyar TL’ – 10,6 milyar TL

Kültür ve Turizm Bakanlığı: 3,9 milyar TL – 7,6 milyar TL

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı: 5,9 milyar TL – 16,1 milyar TL

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı: 3,8 milyar TL – 25,6 milyar TL

Ticaret Bakanlığı’nın gideri 3.1 milyar TL’den 7.5 milyar TL’ye,

Gençlik ve Spor Bakanlığı: 20,1 milyar TL – 38,5 milyar TL

Tarım ve Orman Bakanlığı: 40,1 milyar TL – 71,6 milyar TL

Milli Eğitim Bakanlığ: 112,1 milyar TL – 245,5 milyar TL

Hazine ve Maliye Bakanlığı: 599,4 milyar TL – 1,1 trilyon TL

Dışişleri Bakanlığı: 4,7 milyar TL – 6,7 milyar TL

İçişleri Bakanlığı: 8,9 milyar TL – 18,1 milyar TL

Milli Savunma Bakanlığı: 46,6 milyar TL – 94,5 milyar TL

Adalet Bakanlığı: 19,7 milyar TL – 43,3 milyar TL

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu