Sağlık

Çinli bilim insanlarından çarpıcı Covid-19 açıklaması

Çin Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezi (CDC) hafta sonunda Pekin’de Covid-19’un kökeninin araştırmasıyla ilgili data ve bilgi paylaşımına ait basın toplantısı düzenledi.

Covid-19’un kökenine ait memleketler arası bilim dünyasıyla kâfi bilgi paylaşılmadığına dair tenkitlere karşılık veren kurum yetkilileri ve bilim insanları, geçen hafta memleketler arası bilim mecmuası “Nature”da paylaşılan DNA bilgilerinin virüsün insan kökenine işaret ettiğini öne sürdü.

“HİÇBİRİNDE VİRÜSE RASTLANMADI”

Salgının birinci ortaya çıktığı Vuhan’daki deniz eserleri besin pazarında hayvanlardan ve etraftan toplanan 1300’den fazla numunenin DNA tahlillerinin paylaşıldığı çalışmada, incelenen 457 hayvan numunesinin hiçbirinde virüse rastlanmadığının altını çizen araştırmacılar, bunun hayvanlardan bulaşma mümkünlüğünü geçersiz kıldığını savundu.

Araştırmacılar, etraftan toplanan 923 numunenin olumlu bulgu içeren 73’ünde rakun köpekleri ve öteki yırtıcı hayvanların DNA’sına rastlandığını, bunun hayvandan bulaşma kanısını ortaya çıkardığı görüşünü lisana getirdi.

“BAŞKA İNSANLARDAN BULAŞTIĞINA İŞARET EDİYOR”

Peking Üniversitesi Hayat Bilimleri ve Teknoloji Üniversitesi Dekanı Tong Yigang, etraf numunelerinin genetik diziliminin birinci olaylardan alınan numunelerle birebir örtüştüğüne dikkati çekerek, “Bu bulgular, pazardaki hadiselerde virüsün satılan hayvanlardan değil öteki insanlardan bulaştığına işaret ediyor.” tabirini kullandı.

Covid-19’un kökenini kesin olarak işaret eden sağlam bilimsel ispatın olmadığını savunan Tong, virüsün hayvandan bulaşma ihtimali yanında laboratuvardan çıkma ihtimaline dair de rastgele bir datanın bulunmadığını, Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) uzman heyetinin 2021’de Vuhan’da yürüttüğü incelemelerde bu ihtimalin “son derece zayıf olduğu” sonucuna varıldığını hatırlattı.

CDC araştırmacıları, salgının ortaya çıkmasını izleyen Ocak-Mart 2020 tarihlerinde toplanan numunelerin genetik dizilimine ait bilgileri geçen ay DSÖ’nün GSIAD data tabanında paylaşmıştı.

Bir küme memleketler arası araştırmacı, bu datalardan hareketle Kovid-19’un pazarda satılan rakun köpeklerinden insanlara bulaşmış olabileceği hipotezini ortaya atmıştı.

DSÖ ÇİN’İ SUÇLAMIŞTI

Ancak Çin’in bunun çabucak akabinde paylaştığı genetik bilgileri veri tabanından silmesi, şeffaflığa dair yeni tartışmalara yol açmıştı.

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin’i Covid-19’un kökenine ışık tutabilecek bilgileri geç paylaştığı ve bu bahiste gayrı şeffaf bir tavır izlediği gerekçesiyle eleştirmişti.

İLK KERE VUHAN’DAKİ BESİN PAZARINDA GÖRÜLMÜŞTÜ

Dünya, Covid-19 salgınından birinci defa, Çin’in 31 Aralık 2019’da Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde “kaynağı bilinmeyen gizemli teneffüs yolu hastalığının” ortaya çıktığını Dünya Sıhhat Örgütüne (DSÖ) bildirmesiyle haberdar olmuştu.

Hastalık, birinci defa Vuhan’da deniz eserleri besin pazarını ziyaret eden şahıslarda görülmüş, sebebi anlaşılamayan “solunum rahatsızlığı” şikayetiyle birinci hasta, 17 Kasım 2019’da hastaneye başvurmuştu.

Akciğer iltihaplanmasına yol açan hastalığa yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsün mutasyona uğramış hali olduğu iddia edilen, daha evvel bilinmeyen çeşitteki bir corona virüsün sebep olduğu anlaşılmıştı.

DSÖ HEYETİ VUHAN’DA ARAŞTIRMA YÜRÜTMÜŞTÜ

DSÖ, 2021 yılı başında, Covid-19’un kökenlerini araştırmak üzere, birinci olayların ortaya çıktığı Çin’in Vuhan kentine milletlerarası bilim insanlarından oluşan bir heyet göndermişti.

Heyet, kentte birinci olayların görüldüğü Vuhan Deniz Eserleri Besin Pazarının yanı sıra virüsün kaza sonucu dışarı çıktığı sav edilen Vuhan Viroloji Enstitüsünde de incelemeler yapmıştı.

2002-2003 yıllarında Çin’i ve Asya ülkelerini etkileyen Akut Teneffüs Yolu Sendromu (SARS) salgınının akabinde, yarasa koronavirüslerinin genetik bilgilerinin olduğu bir arşiv oluşturmak hedefiyle kurulan enstitü, Kovid-19’un buradaki laboratuvarda yapay olarak üretildiği ve ezkaza dışarı çıktığı savlarına husus olmuştu.

Çinli yetkililer, kelam konusu savları reddetmiş, Kovid-19’un diğer bir ülkede ortaya çıktığı ve ithal dondurulmuş deniz eserleriyle ülkeye geldiğine dair kanıtlanmayan karşı savlar ortaya atmıştı. (AA)

Kaynak: Sözcü

Çinli bilim insanlarından çarpıcı Covid-19 açıklaması yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu