Bu belirtiye dikkat: Diyabet ve obeziteyle kontaklı olabilir
Gün içerisinde biraz şekerleme yapmak özelikle de uykuseverlerin vazgeçemediği bir alışkanlık olsa da bu rutin pek de güzele işaret olmayabilir. Yeni bir çalışma uzun müddet şekerleme yapmanın; obezite ve diyabetle ilişkili olabileceğini ortaya çıkardı.
Çalışmada, İspanya’nın Murcia bölgesindeki 3.275 yetişkine siesta alışkanlıkları soruldu ve bir dizi sıhhat testi uygulandı.
Şekerleme yapmayanlarla karşılaştırıldığında, 30 dakikadan daha uzun müddet nizamlı olarak siesta yapmanın; obezite, yüksek tansiyon ve diyabet riskinde yüzde 41 artışla irtibatlı olduğu görüldü. Fakat bu risklerin hiçbiri, 30 dakikadan daha kısa mühlet şekerleme yapanlarda görülmedi. Hatta bu tip kestirmelerin, kan basıncını ve hafızayı güzelleştirdiği bile düşünülüyor.
Harvard Tıp Okulu tarafından yapılan araştırma, daha uzun şekerleme yapan insanların öğlen yemeğinde çok yeme ve çok fazla kalori tüketme eğiliminde olmalarıyla bu durumun bağlantılı olabileceğini söylüyor.
AÇLIĞI TETİKLEYEBİLİR
Araştırmacılar ayrıyeten; öğlenden sonra uyuklamanın sindirime müdahale ederek kan şekerinde daha yüksek artışlara ve aktivite düzeylerinde de düşmeye neden olabileceğini söyledi.
Uzun bir gündüz uykusundan sonra uyanmak, gerilim hormonu kortizolde ani bir artışa neden olabilir, bu da açlığı uyarabilir ve insanların kilo almasına neden olabilir. Bununla birlikte uzun süren kestirmelerin, insanların kaliteli uyku ölçüsünü azalttığı da bulundu.
Araştırmanın müelliflerinden Dr Marta Garaulet şunları söyledi: “Tüm siestalar tıpkı değildir. Uykunun müddeti, durumu ve öteki muhakkak faktörler şekerlemenin sıhhatle ilgili sonuçlarını etkileyebilir. Birleşik Krallık’ta geniş bir çalışma popülasyonunda yürüttüğümüz evvelki bir çalışma, siestaların artan obezite riski ile bağlı olduğunu bulmuştu. Bunun, siestaların kültürel olarak daha yerleşik olduğu bir ülkede, geçerli olup olmayacağını ve siesta müddetinin metabolik sıhhatle nasıl bağlı olduğunu belirlemek istedik. Araştırmaya katılan İspanyol yetişkinlerin üçte biri, sistemli olarak siesta yaptıklarını ve ortalama olarak haftada dört kere şekerleme yaptıklarını söyledi. Yarısı dinlenmek için uyuduğunu söylerken, üçte biri bunu yorgunluktan yaptığını söyledi.”
İngiltere Biobank veritabanı tarafından 360 bin iştirakçiye dayanan evvelki bir araştırma da her gün şekerleme yapmanın, şekerleme yapmayanlara kıyasla yüzde 20 daha yüksek tansiyon riski ile ilişkili olduğunu gösterdi.
Kaynak: Sözcü
Bu belirtiye dikkat: Diyabet ve obeziteyle kontaklı olabilir yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.