Bilinçsiz antrenmanın sürat treninden atlamaktan bir farkı yoktur
Uzmanlar, her daim inaktif ömrün tehlikelerine değinip, hareketin kıymetine vurgu yapıyor. Nizamlı idmanın bir hayat biçimine dönüştürülmesine salık veriyor. Doğal bu istikamette şuurlu adım atmak kaydıyla…
Ecem Akgül
Günümüzde antrenman konusunda bilgi kirliliği olduğuna, bu nedenle hakikat ve sağlıklı tercihler yapılmadığına dikkat çeken İdman Uzmanı Ecem Akgül, antrenman ile sporun birbirinden farkının yanı sıra yıllardır ağır talep görse de manası tam olarak bilinmeyen fitness antrenmanlarıyla ilgili değerli bilgiler verdi. İşte açıklamaları:
‘Spor eşittir sağlık’ diyemeyiz
Kelime manasına nazaran spor aşikâr bir sistem dahilinde gerçekleşen tertiplerde kazanma ve kaybetme içgüdüleriyle yapılır. Yani sağlıklı olma iç güdüsü ile yapılamaz. Bu nedenle ‘spor eşittir sıhhat değildir’ ama ‘egzersiz eşittir sağlık’ diyebiliriz. Zira antrenman gereksinimlerinize yani fizikî uygunluk seviyenize nazaran hazırlanmış olan fiziksel aktivitenin planlı yapılmış halidir. Örnek vermek gerekirse, futbol branşında bir seçkin sporcuyu göz önünde bulunduralım ve teneffüs, sirkülasyon seviyesinde eksikleri olduğunu varsayalım. Atletin gereken performansı sergilemesi ismine, teneffüs ve dolanım sistemini geliştirip, başka özelliklerini de koruyarak planlı olarak uygulayacağı idmanlarla fizikî uygunluk düzeyini yapacağı işe hazır hale getirmelidir.
Fitness kas geliştirme formülü değildir
Özellikle alanı idman bilimi olmayanların “spor sıhhattir, fitness yaparak kaslarınızı geliştirin” önerisi çok yanlış. Biz bunu düzeltmekten yorulduk. Artık birçok alanda bu bilgiler aktarılsa da fitness hâlâ kas yahut beden geliştirme olarak bilinmektedir. Halbuki ‘fiziksel uygunluk’ demektir. Yani yaptığın iş ne olursa olsun fizikî olarak uygun olma halidir. Gün içerisinde güç harcayarak yaptığımız bütün hareketlere fizikî aktivite ismi verilir. Bir mesken hanımının da bir seçkin atletin da fizikî uygunluk seviyesi vardır. Bu nedenle fizikî aktivitelerimizi yani günlük işlerimizi kaliteli yapabilmek ismine, harcayacağımız güce fizikî uygunluk seviyemizi hazır hale getirmemiz gerekir. Bunun için hareket-dolaşım-solunum sistemi, eklem hareketliliği ve antropometrik yani yapısal olarak uygunluğu sağlamalıyız ki, fizikî uygunluk (fitness) seviyemizi gün içerisindeki aksiyonları kaliteli yapabilmek adına belli bir seviyede olalım. Farklı isimlerle hayatımızın her noktasında gördüğümüz ve duyduğumuz pilates, yoga, crossfit üzere antrenman çeşitleri aslında fitness başlığı altında yer alır. Velhasıl pilates de bir fitness, crossfit de bir fitnesstir.
Bilinçsiz yapılmamalı
İnsanlar hâlâ fazla gerilimden şikayet ediyor, hareketsiz hayatlar yaşıyor ya da fitness programlarını bir hafta içine sıkıştırmaya çalışarak kaslarını boş yere zorluyor. Birden fazla idman programı herkes için uygun olmayabilir. Örneğin birtakım bireylerin dizleri 10 km’lik yavaş tempolu koşu idmanını kaldıramaz. Birtakım orta yaşlı bireylerin eklemleri ise 45 dakika boyunca yürüyüş bandının üzerinde çalışmaya dayanamaz. Bilhassa de bedeni aktiviteye alışkın olmayan bireyler içinse rastgele bir küme dersine katılmak bir sürat treninden atlamaktan farksız olabilir. Lakin pilates antrenman metodu herkes için tasarlanmıştır. Gerilim, boyun ve omuzlarda birikir ve kasları gererek omuzları sıkıştırır. Pilates, boyun ve omuzları esnetip dik duruşu sağlayarak gerginliği başınızdan, boyun ve omuzlarınızdan atmanızı sağlar ve daha derin nefes almanıza yardımcı olur. Kısa müddette kronik ağrılarınızdan ve duruş bozukluklarınızdan kurtulmazını sağlar.
Kaynak: Sözcü
Bilinçsiz antrenmanın sürat treninden atlamaktan bir farkı yoktur yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.