Sağlık

Bilimsel araştırma: Bunları her gün tüketmek Alzheimer riskini düşürüyor

ABD’nin Chicago kentinde yer alan Rush Tıp Merkezi’nden bilim insanları, antioksidan flavanoller (çeşitli sıhhat faydaları olan bitki bileşikleri) içeren yiyecek yahut içecekleri daha fazla tüketen bireylerin bilişsel gerileme oranının daha yavaş olduğunu söylüyor.

Daily Mail’in haberine nazaran, yedi yıl süren araştırma için bunama hastalığı olmayan ve ortalama 81 yaşında olan 961 kişi incelendi.

Katılımcılar her yıl makul yiyecekleri ne sıklıkta yediklerine dair bir anket doldurdular ve söz listeleriyle sayıları hatırlama ve onları yanlışsız sıraya koyma dahil olmak üzere bilişsel ve hafıza testlerini tamamladılar.

Daha sonra diyetlerinde bulunan flavanol ölçüsüne nazaran beş eşit kümeye ayrıldılar. Ortalama olarak, iştirakçiler günde yaklaşık 10 miligram flavanol aldı.

En düşük küme günde yaklaşık 5 mg alırken, en yüksek küme günde ortalama 15 mg tüketti. Bu da bir tabak koyu yapraklı yeşillik yahut üç ila dört fincan çaya muadil oluyor.

Bilişsel gerilemeyi ölçmek için araştırmacılar, 19 farklı test içeren bir puan sistemi kullandılar. Analizler, flavanol alımı en yüksek olan şahısların, en düşük olanlara kıyasla bilişsel gerileme oranlarında yüzde 32’lik bir azalma olduğunu ortaya çıkardı.

Çalışma birebir vakitte flavanollerin birçoklarını lahana, fasulye, çay, ıspanak ve brokoli üzere yiyeceklerden alanların bilişsel gerilemenin en yavaş oranına sahip olduğunu buldu. Ancak domates, elma, çay, şarap ve portakal tüketenler de yarar gördü.

Çalışmada yer alan Thomas Holland, “Çalışmamızın, makul diyet seçimleri yapmanın daha yavaş bir bilişsel gerileme oranına yol açabileceğini göstermesi heyecan verici.”

“Daha fazla meyve ve zerzevat yemek ve daha fazla çay içmek kadar kolay bir şey, insanların beyin sıhhatini muhafazasının kolay bir yoludur.”

“Günün sonunda, insanların, bilhassa de diyet kelam konusu olduğunda, sağlıklı hayat biçimi değişiklikleri yapmaya başlamak için asla çok erken yahut çok geç olmadığını bilmeleri önemli” dedi.

 

 

Bilimsel araştırma: Bunları her gün tüketmek Alzheimer riskini düşürüyor

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu