Bilim insanları, kanserin bağışıklık sisteminden nasıl kaçındığını buldu
Straits Times’ın haberine nazaran, Singapur Ulusal Kanser Merkezi liderliğindeki araştırma grubu, kanser hücrelerinin nasıl bağışıklık sistemi tarafından tespit edilmekten kaçınarak daha kolay gelişip yayıldığını araştırdı.
Araştırma grubu, belli bir dokuda gelişen tümör hücrelerinin bir öbür bölgede gelişmesi olarak bilinen metastazın erken evrelerini inceledi.
14 hastanın tümör profili incelemesinin sonucunda, bağışıklık sisteminde bulunan ve kanser hücreleri üzere olağandışı hücreleri arayan CD8+ hücrelerinin kıymetli bir kısmının tükendiğini yahut muhafaza misyonunu yerinde getiremediği tespit edildi.
Araştırmacılar, bunun bağışıklık hücrelerinin, kanserli hücrelere tekrar tekrar maruz kaldığında meydana geldiğini aktardı.
Araştırmanın kıdemli müellifi Prof Iyer, “Kanser, bağışıklık hücrelerini fazla çalışmaya ve yorulmaya zorlayarak olağan fonksiyonlarını yerine getiremez hale getiriyor” dedi.
Araştırma kapsamında, kanserli hücrelerin, CD8+ hücreleriyle etkileşimini sağlayan “Midkine reseptörü” isminde yeni bir yol da keşfedildi. Bu sayede, kanser hücrelerinin, bağışıklık hücrelerine tesirli biçimde “beni yeme” sinyali gönderdiği ortaya konuldu.
Iyer, bu irtibat yolunun kapatılarak sinyalin aksine çevrilebileceğini bu yolla kanser tedavisinden olumlu sonuç alınabileceğini bildirerek, kelamlarına şu biçimde devam etti: “Araştırmamız, kanseri tesirli halde tedavi edebilmek için birden fazla yol olduğunu gösteriyor. Kanser hücrelerini, bağışıklık sistemini hedefleyebilir yahut kanser hücrelerinin bağışıklık hücrelerinden kaçınmasını engellemek için mevcut tedavileri kullanabiliriz.” (AA)
Kaynak: Sözcü
Bilim insanları, kanserin bağışıklık sisteminden nasıl kaçındığını buldu yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.