Gündemden Haberler

Bakan Yerlikaya, kayıtsız göçe karşı yeni uygulamayı anlattı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kayıtsız göçmenlerle ilgili yeni bir sistemin uygulanmaya başladığını ve İstanbul’un da “pilot bölge” olduğunu söyledi.

Ali Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi’nde (GAMER) bazı medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. 

Göreve getirilişinden itibaren Bakanlık faaliyetleri yapılanları anlatan Ali Yerlikaya, kayıtsız göçle mücadelede yeni başlatılan uygulamayı anlattı. Bakan Yerlikaya, uygulama kapsamında İstanbul’un “pilot il” olarak seçildiğini belirtti.

‘4 MİLYON 797 BİN 593 DÜZENLİ GÖÇMEN VAR’

Yerlikaya’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

Geçmişten günümüze göçün sebepleri hep aynı. Düzenli göçmen ve düzensiz göçmen kavramı karşımıza çıkıyor. Kanunlarımıza uygun olarak ülkemize girişi çıkışı belli olanlar düzenli göçmen sayılıyor. 4 milyon 797 bin 593 düzenli göçmen bulunuyor. 

‘İSTANBUL PİLOT BÖLGE’

Yakalama süreci ile ilgili artık yeni bir sistem uyguluyoruz. Pilot bölge olarak seçilen İstanbul’da başlatılan mobil göç noktası adı verilen araçlar kullanılıyor. Güvenlik güçlerimiz bir yabancıya kimliğini soruyor, kimliğini ibraz edemiyorsa görevlimiz onu mobil göç noktasına davet ediyor. Göç uzmanlarımızla hem parmak izi sorgulaması yapılıyor hem de göçnet veri tabanından gerekli kontrolleri sağlanıyor. Düzensiz göçmen olduğu ortaya çıkıyorsa kolluk kuvvetlerimizce geri gönderme merkezine gönderiliyor. Pilot bölge olan İstanbul’da 20 aracımız farklı noktalarda çalışmalarını yürütüyor. Ekim sonunda bu hizmet 150 araçla 30 şehirde sahada olacaktır.

Ülkemize yasal yollarla gelip yasal süre içinde çıkmayanlara düzensiz göçmen diyoruz. Operasyonlarla son 90 günde 75 bin 442 düzensiz göçmen yakalandı 32 bin 563’ü sınır dışı edildi. Geri kalanların işlemi devam ediyor. 207 şüpheli için adli kontrol kararı verildi. 43’ü tutuklandı. 89 bin 396 yabancı ülkemizden ayrıldı. 59 bin 145 kişinin sınırdan girişleri engellendi.”

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu