Sağlık

Bakan Koca’dan salgın hastalık açıklaması

Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların akabinde bölgede bulunan Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, Hatay’da kurulan Sahra Hastanesi’nde açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, açıklamasında zelzelenin 3’ncü gününden itibaren halk sıhhati krizi yaşanmaması için önlemlerin alındığını ve almaya devam ettiklerini söyledi.

“SALGINLARA SEBEP OLABİLECEK EN KRİTİK HUSUS İÇME SUYU”

Salgınlara sebep olabilecek en kritik mevzunun içme suyu olduğunu söyleyen Koca, şu tabirleri kullandı;

*Yeni kurulan kurulmaya devam edilen toplu ömür alanları için de birinci basamak sıhhat hizmetleri aile hekimliği uygulamamızı motamot sürdürüyoruz.

*Bu tıp afetlerden sonra bilinen en büyük risklerden biri ortam kaidelerinin hijyen açısından bozulmasına bağlı olarak bulaşıcı hastalıkların salgına dönüşmesi tehlikesidir.

*Bu kapsamda toplu alanların dezenfekte edilmesi kemirgen ve haşerelere karşı ilaçlanması çalışmalarını aralıksız sürdürüyoruz.

*Suların tahlillerini tertipli olarak yapıyor ve bakiye klor ölçüsünü ölçüyoruz. Eksik olan yerlerde üstün klorlama yapıyoruz.

“MOBİL SU LABORATUVARLARI BÖLGEDE”

Mobil su laboratuvarlarının bölgede vazife yaptığını belirten Koca, “06-17 Şubat 2023 tarihleri ortasında zelzele bölgesinde 8 bin 379 noktada bakiye klor ölçümü yapılmış olup yüzde 81,54 oranında bakiye klor oranı uygun olarak görülmektedir. Hatay vilayetimizin Antakya ve Defne ilçeleri dışında sarsıntı vilayetlerinde şebeke suyu verilebilmektedir. Hatay dışındaki bütün vilayetlerde muhteşem klorlama yapılmış olup klorlamaya devam edilmektedir. Diyarbakır, Gaziantep, Adana, Urfa, Kilis ve Osmaniye’de belediyeler de sistemsel klorlama yapmakta olup alanda gruplar uygun görmedikleri yerlerde klor tablet ile de klorlama yapmaktadır” diye konuştu.

“YAPILACAK DUYURUYA KADAR AMBALAJLI SULAR TERCİH EDİLMELİDİR”

Sudaki bulanıklığın azaldığını belirten Koca, kelamlarını şöyle sürdürdü;

*Şebeke hasarları ve kaynakta meydana gelen aksiliklerden ötürü su kalitesinde uygunsuzluklar yaşanabilmektedir.

*Valilik ya da kaymakamlıkların musluk suyu içilebilir duyurusuna kadar içme ve diş fırçalama için ambalajlı sular tercih edilmeli, şebeke suyu paklık için kullanılmalıdır.

*Malatya vilayetimizde şebeke suyu mevcut olmasına karşın, kaynakta kasvet olduğundan, üstün klorlama faal olmamaktadır.

“BULAŞICI HASTALIK SALGINI SAPTANMAMIŞTIR”

İncelenen 2 bin 632 su örneğinden yüzde 77sinin mikrobiyolojik olarak uygun olduğunu söyleyen Koca, “Çadır kentlerimizde, depremzedelerimize içme suyu paketli olarak dağıtılmakta, tankerlerle gelen kullanma suyu ise klorlanmaktadır. Bölge vilayetlerinde bulaşıcı hastalık datalarını ve tahlillerini nizamlı olarak takip ediyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar rastgele bir bulaşıcı hastalık salgını saptanmamıştır diye konuştu.

SUÇİÇEĞİ TESPİT EDİLDİ

Bölgede görülen hastalıklarla ilgili bilgi veren Koca, şu tabirleri kullandı;

*Depremden etkilenen 11 vilayette de stabil seyrettiği görülmüştür; Kahramanmaraş vilayetinde bir suçiçeği hadisemiz mevcut olup hasta izolasyona alınmıştır.

*Akut bağırsak enfeksiyonu olgularında sayıca artış olmakla birlikte salgın tespit edilmemiştir.

*Gaziantep ve Osmaniye’de rotavirus enfeksiyonu, Adıyaman’da rotavirus ve adenovirus enfeksiyonu nedeniyle hastanede yatarak tedavi edilen az sayıda hastamız bulunmaktadır.

*Akut bağırsak enfeksiyonları açısından bir salgın durumu yoktur. Grip ve gibisi hastalıklarda sayı artmakla birlikte salgın oluşturacak durum saptanmamıştır. Bildirilen sarılıklar yeni doğan sarılığı olup bulaşıcı sarılık saptanmamıştır. (DHA)

Bakan Koca’dan salgın hastalık açıklaması yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu