AYM, Can Atalay hakkında ikinci kez “hak ihlali” kararı verdi!
Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında daha önce verdiği “hak ihlali” kararının uygulanmaması gerekçesiyle yapılan ikinci başvuruyu görüştü. Yüksek Mahkeme, Atalay hakkında ikinci kez “hak ihlali” kararı verdi.
Gezi Davası’nda aldığı hapis cezası gerekçesiyle, 14 Mayıs seçimlerinde TİP Hatay Milletvekili seçilmesine rağmen cezaevinde tutulan Can Atalay hakkında AYM’ye bireysel başvuru yapılmıştı.
25 Ekim günü kararını açıklayan AYM, Atalay hakkında “hak ihlali” kararı vermesine rağmen Atalay tahliye edilmemiş, AYM kararının gönderildiği İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise “hak ihlali” kararını uygulamayarak dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nde olduğunu olduğunu öne sürerek Atalay’ın dosyasını Daire’ye göndermişti.
YARGITAY 3. CEZA DAİRESİ, AYM ÜYELERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU
Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise AYM’nin “Anayasal ve yasal sınırları aştığını” iddia ederek, Yüksek Mahkeme kararının uygulanmamasına karar vermiş ve “hak ihlali” yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Hukukçular, Türkiye Barolar Birliği ve siyasi partiler tarafından “yargı darbesi” olarak nitelendirilen kararın ardından, Can Atalay için AYM’ye ikinci kez bireysel başvuru yapılmış ve başvuruda, dokunulmazlık hakkının AYM kararı uygulanmayarak ikinci kez ihlal edildiğine vurgu yapılarak Atalay’ın tahliyesi talep edilmişti.
‘3 KARŞI OY VE OY ÇOKLUĞU İLE ‘İHLAL’ KARARI’
DW’den Alican Uludağ’ın haberine göre, başvuruyu görüşen AYM Genel Kurulu Can Atalay hakkında ikinci kez “hak ihlali” kararı verdi. Kararda, “Anayasa’nın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının üç karşı oy ve oyçokluğu ile ihlal edildiğine karar verilmiştir” denildi.
Can Atalay hakkında verilen karar İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilirken, Yüksek Mahkeme, Can Atalay’a 100 bin lira tazminat verilmesine hükmetti.
Öte yandan AYM’nin, daha önce verilen hak ihlali kararını uygulamayan Yargıtay üyeleri hakkında herhangi bir suç duyurusunda bulunmayacağı bildirildi.