Akciğer kanseri için umut ışığı: Hastalığın gidişatı değişebilir
Son sayılara nazaran, her on dakikada bir Britanyalıya akciğer kanseri teşhisi konuyor. Yılda yaklaşık 35.000 kişi bu hastalıktan hayatını kaybederken bu da onu Birleşik Krallık’taki “en ölümcül” kanser çeşidi yapıyor.
Ancak bu hafta sonu, ABD’nin Chicago kentindeki American Society for Clinical Oncology (ASCO) konferansında bir dizi son derece tesirli yeni terapi ve tedavi metodunun açıklanması kanser hastaları için umut ışığı oldu.
Son birkaç on yılda araştırmalar, göğüs, prostat ve bağırsak kanseri üzere hastalığın öbür yaygın biçimleriyle uğraşta büyük ilerlemeler kaydetti. Artık uzmanlar, akciğer kanserinde de misal bir gelişmeye ümit verici bir biçimde yakın olduklarını söylüyorlar.
ON İLA ON BEŞ YIL ORTASI ÖMRÜ UZATIYOR
King’s College London’da Deneysel Kanser Tıbbı Profesörü James Spicer, yeni bir ilaç tedavisi sayesinde kanseri bedenine yayılmış hastaların bile 10, hatta 15 yıl daha yaşayabileceği manasına geldiğini söyledi.
Yeni üretilen yüksek teknolojili ilacın, bağışıklık sisteminin bedendeki kapalı kanser hücrelerini tespit etmesine yardımcı olduğu ve şu ana kadar sırf hastalığı ilerlemiş akciğer kanseri olan İngiltere Ulusal Sıhhat Hizmetleri (NHS) hastalarına sunulduğu belirtildi. Lakin tedavi artık binlerce bireye daha sunulabilir.
Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ameliyattan evvelki üç ay içinde ve akabinde bir yıl sonra kemoterapi ile birlikte alındığında, ilacın, ameliyattan evvelki bir kemoterapi kürüne kıyasla, erken evre akciğer kanserinin nüksetme riskini kıymetli ölçüde azalttığını buldular.
Ortalama olarak, yeni tedavi gören hastalar yaklaşık bir yıl sonra tekrar hastalanmazken, yalnızca kemoterapi alanlar dört ay sonunda hastalıktan kurtuldu.
Kaynak: Sözcü
Akciğer kanseri için umut ışığı: Hastalığın gidişatı değişebilir yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.