Gündemden Haberler

13 yaşındaki çocuğa ‘Erdoğan’a hakaret’ iddiasıyla dava açıldı

CİMER’e şikayet edilen 13 yaşındaki bir çocuk hakkında “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ettiği iddiasıyla dava açıldı ve cezalandırılması istendi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla ceza mahkemelerinde yargılananların sayısı geçen yıl rekor kırarak 16 bin 753’e ulaşmıştı. Erdoğan’a yönelik birçok eleştiri “hakaret” kapsamında yargıya taşınırken, 13 yaşındaki bir çocuğa da “Cumhurbaşkanı’na hakaret” iddiasıyla dava açıldığı ortaya çıktı.

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre İstanbul Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı, 13 yaşındaki B.C.G. hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret ettiği” gerekçesiyle soruşturma yürütüp, iddianame hazırladı. Gaziosmanpaşa Çocuk Mahkemesi de iddianameyi kabul ederek B.C.G. hakkında dava açtı.

CİMER’E ŞİKAYET

Savcı Bilal Korkmaz tarafından hazırlanan iddianamede, 2009 doğumlu B.C.G.’nin bir WhatsApp grubunda sarf ettiği sözler nedeniyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikâyet edildiği belirtildi. İfadesi alınan B.C.G., WhatsApp grubunda bulunan şahısların “Şeriat gelecek, idam gelecek. Atatürk’ü sevenler idam edilecek. Şeriat yanlısı olmayanlar ülkemizde rahat yaşayamayacak. Ülkede şeriat yanlısı olmayanların yeri yok” şeklinde ifadeler kullandığını ve buna tepki gösterdiğini ancak küfür etmediğini belirtti.

Cumhurbaşkanına hakaret etme kastı olmadığını belirten çocuk hakkında bir de Adli Tıp Kurumu’nda rapor hazırlatıldı. Raporda, çocuğun eyleminin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayıp, davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmiş olduğu belirtildi.

Ayrıca, iddianamede, 13 yaşındaki çocuğun, “Cumhurbaşkanı’nın onur, şeref ve saygınlığına saldırıda bulunduğu” iddia edildi. Savcı, çocuğun “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

GEÇEN YIL BİN 75 ÇOCUĞA DAVA AÇILDI

“Cumhurbaşkanına hakaret”, “Devletin egemenlik alametlerini aşağılama”, “Türk Milletini”, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçundan 2022 yılında bin 75 çocuğa dava açıldı. Adalet Bakanlığı’nın istatistiklerine göre dava açılan çocukların 53’ü 12-14 yaş arasında, bin 22’sinin ise 15-17 yaş arasında yer aldı.

Ayrıca, 2021 yılında da 305 çocuğa “Cumhurbaşkanı’na hakaret” davası açıldı.

Yazıyı Kaynağından Okuyun →

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu