Bilimsel araştırma: Şekeri çok tüketmek sayısız hastalığın habercisi
ABD ve Çin’den bilim insanları, ek şekerler üzerine yapılan araştırmaları sonucunda, şekerin çok tüketiminin 45 farklı sıhhat durumuyla temaslı olduğunu buldu.
Daily Mail’in haberine nazaran, gazlı içecekler, smoothie’ler ve meyve suları üzere şekerli içeceklerden hoşlananların bilhassa risk altında olabileceğini vurgulayan uzmanlar, diyabetten diş çürümesine kadar değişen riskleri ortadan kaldırmak için, insanları Dünya Sıhhat Örgütü’nün (DSÖ) günde altı çay kaşığı şeker teklifine bağlı kalmaya çağırıyorlar.
DSÖ’nün, 6 çay kaşığı şeker önerisi, 45 gr’lık bir kalıp çikolata yahut iki adet 150 ml’lik bardak meyve suyuna muadildir.
Araştırmacılar, yetişkinlerde ve çocuklarda 83 sıhhat sonucunu kapsayan 8.601 makaleyi içeren delilleri incelediler.
Buna nazaran, şekerle tatlandırılmış içecek tüketiminin artan beden yükü ile değerli ölçüde bağlı olduğunu buldular.
YEDİ KANSER TİPİNİ TETİKLİYOR
Tüketilen her şekerli içecek için, beşerler yüzde 17 daha yüksek kalp hastalığı riskine sahip. Bu da kalp krizi ve felce yol açar, genel olarak yüzde 4 daha yüksek mevt riski ve yüzde 4 daha yüksek gut riskini de beraberinde getirir.
Fazla şeker tüketimi, ayrıyeten yüksek tansiyon, kalp krizi ve inme üzere on kardiyovasküler sorunun yanı sıra göğüs, prostat ve pankreas kanseri dahil yedi kanserle sıkı bir halde irtibatlı.
BMJ’de yayınlanan bulgulara nazaran fazla şeker; astım, diş çürümesi ve depresyon üzere öbür sıhhat sıkıntılarıyla da ilişkilendirildi.
Pek çok meyve suyunda doğal olarak bulunan bir şeker olan fruktoz bile, günde tüketilen her 25 gram için pankreas kanseri riskini yüzde 22 oranında artırıyor.
Bilim insanları, delillerin birçoklarının gözlemsel olduğunu kabul ederek, özgür şeker ve sıhhat sıkıntıları ortasındaki bağlantı hakkında daha fazla araştırmaya muhtaçlık olduğunu da eklediler.
Kaynak: Sözcü
Bilimsel araştırma: Şekeri çok tüketmek sayısız hastalığın habercisi yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.