Çift taraflı akciğer nakliyle 14 saatte hayata döndü
İzmir’de yaşayan konut bayanı Gülsüm Alakoyun, çocukluğundan beri tekrarlayan akciğer enfeksiyonu nedeniyle EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvurdu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Pervin Korkmaz’ın akciğer naklini uygun gördüğü Alakoyun, yaklaşık bir yıllık bekleme müddetinin sonunda, trafik kazası geçiren genç bir bayanın ailesi tarafından organlarının bağışlandığını öğrendi.
Yapılan tetkiklerde kan kümesi ve uzunluk uyuşmasının akabinde EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği Akciğer Nakli Ünite Sorumlu Uzmanı Doç. Dr. Ali Özdil ve takımı tarafından ameliyata alınan Alakoyun’a 25 Mart günü 14 saat süren operasyonla çift taraflı akciğer nakledildi.
Ameliyatla sıhhatine kavuşan ve ağır bakım servisinde tedavisi devam eden Alakoyun, kameralara el salladı.
‘KOMPLİKASYONLARI MUVAFFAKİYETLE ATLATTI’
Gülsüm’ün bir yıldır devam eden enfeksiyon nedeniyle akciğer işlevlerini yitirdiğinin tespit edildiğini söyleyen Doç. Dr. Ali Özdil, şöyle konuştu:
*Bir yıldır bekleme listesindeydi. Gülsüm için uygun bir bağışçı olduğu söylendi. İki gün evvel geçirdiği bir kaza sonrasında beyin vefatı gerçekleşen bir donör olduğu söylendi. Kan kümesi ve uzunluğu Gülsüm ile uyumluydu.
*Gülsüm de listemizde organa en acil muhtaçlığı olan hastalarımızdan biriydi. Cumartesi günü sabah başlayan bir maratonla birlikte akşam 19.30’dan 20.00’a kadar süren operasyonda, geniş bir grubun iştirakiyle iki taraflı akciğer naklini uyguladık.
*Bu hastalarda operasyonlar ne kadar başarılı olsa da sonrasında komplikasyonlar gelişebiliyor. Enfeksiyon, kanama üzere komplikasyonları Gülsüm başarılı biçimde atlattı.
‘ENFEKSİYON NEDENİYLE YAPIŞIKLIK OLUYOR’
*Bu hastalarda en büyük sorunlardan birisi kendi akciğerinin çıkartılması. Yıllardır geçirilen enfeksiyonlar nedeniyle yapışıklıklar oluşabiliyor. Bu ameliyatları çok fazla uzatıyor.
Operasyonda anestezi takımları, kalp damar cerrahisi grupları ve göğüs cerrahisi grupları değişti. Hasta, dün itibariyle kalp- akciğer takviye aygıtından ayrıldı. Teneffüs aygıtından da ayrılma kademesine geldi.
*Şu anda izolasyon odasında tedavisi devam ediyor. Kıymetleri uygun gidiyor. Her geçen gün sıhhat durumu toparlıyor.
ZAMANLA YARIŞA DİKKAT ÇEKTİ
Akciğer naklinin Türkiye’de muvaffakiyetle uygulandığına dikkat çeken Doç. Dr. Özdil, bunun yanı sıra organ bağışının erken yapılması gerektiğini vurguladı.
Doç. Dr. Özdil, “Organların vaktinde bağışlanması lazım. Bilhassa akciğerde bu çok kıymetli. Beyin vefatı gerçekleştikten sonra ne kadar çok beklerseniz akciğerlerin enfeksiyona maruz kalma mümkünlüğü artıyor. 2-3 günden sonra bu enfeksiyon nedeniyle akciğerler kullanılmaz duruma geliyor. Nakledeceğimiz akciğerin pak olması lazım. Beyin vefatı gerçekleştikten sonra tüm organların süratli bir halde bağışlanması gerekiyor. Erken periyotta bağış istiyoruz. Gülsüm’ün bağışçısı birebir vakitte kalbini de bağışladı. O da bu hastanede yapılan operasyonla 17 yaşında bir genç kıza nakledildi. Karaciğeri Malatya’ya gitti. Orada bir hasta için kullanıldı” diye konuştu.
‘2-3 GÜN İÇİNDE SERVİSE ÇIKACAK’
Gülsüm’ün hastaneye birinci olarak 2017 yılında başvurduğunu lakin nakilden huzursuz olduğu için uzun yıllar teneffüs aygıtıyla hayata tutunmaya karar verdiğini anlatan Göğüs Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Pervin Korkmaz, şöyle konuştu:
*Çocukluğundan beri tekrarlayan akciğer enfeksiyonu vardı. Tekrarlayan akciğer enfeksiyonu vakit içinde akciğerde geri dönüşümsüz hasarlara neden oluyor ve akciğer işlevlerinde kayba neden oluyor. Yaklaşık 1,5 yıl evvel tekrar bize başvurdu.
*Bu süreçte teneffüs yetmezliği ortaya çıkmıştı. Teneffüs takviye aygıtından neredeyse gün içinde hiç ayrılamıyordu. Dirençli enfeksiyonu da olduğu için daima antibiyotik kullanmak zorundaydı. Yaklaşık bir yıl kadar bekleme listesinde kaldı.
*Geçtiğimiz hafta sonu uygun bir aday çıktı. Operasyon sonrası hastanın durumu âlâ. Tahminen 2-3 gün içinde servise çıkabilecek duruma gelebilir. (DHA)
Kaynak: Sözcü
Çift taraflı akciğer nakliyle 14 saatte hayata döndü yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.