Sağlık

Sıhhat çalışanları hakkaniyet ve adalet istiyor

Cem YILDIRIM/ANKARA

663 sayılı KHK ile takımlı idarecilerin yerine kontratlı idarecilerin atandığını belirten Anadolu Sıhhat Sen Genel Lideri Necip Taşkın Taşkın, iki yılda bir kontrat imzalayan idarecilerin misyonlarını yapamadıklarını, yine mukavele imzalayabilmek için ne şiş yansın, ne kebap kanısından hareketle işçinin mağduriyetine neden olduklarını, bunun da çalışanın moral ve motivasyonunu bozarak iş randımanına olumsuz tesirlerinin olduğuna dikkat çekti.

Sağlık çalışanlarının yasa ve yönetmeliklerde belirtilen haklarının baskılandığını, sıhhat çalışanlarının üyesi oldukları sendikalara nazaran kıymetlendirilerek idari ve özlük hakları bakımından haksızlığa uğratılarak ruhsal açıdan ziyana uğratıldığına dikkat çeken Taşkın şunları söyledi:

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KREŞ TALEBİ

– Sıhhat teşkilatlarında misyon yapan ve yönetmeliklerde ‘yardımcı sıhhat personeli’ olarak belirtilen çalışanlar nöbet yolu çalışmaktadır. Muteber bakıcı bulamadıkları için çocuklarını diğerlerine bırakamıyor; bu durumda da eşler nöbetleşe bebeklerine, çocuklarına bakıyor.

– Tam gün çalışan, nöbete kalan ve vakit zaman müsaadeleri kaldırılan sıhhat çalışanları çocuklarının güvenliğinden kaygı duymaktadırlar. Kreş, sıhhat çalışanlarının en temel gereksinim ve taleplerinden biridir. Bu nedenle hastanelerin kendilerine ilişkin olan fiyatsız ve her gün 24 saat hizmet verebilen kreşler açılması gerekmektedir.

MEMURLARIN DEMOKRATİK HAKLARI ÇALINIYOR

– Sendikalaşma anayasal bir haktır. Sendikalaşmanın teşvik edilmesi gerekirken son vakitlerde sendikaların sesinin kısılmaya çalışıldığını görüyoruz. Sendikaların önüne getirilen yüzde 2 barajı kamu çalışanlarının haklarının korunmasına ve geliştirilmesine yönelik uğraşın adeta kesilmesine yönelik gayri yasal teşebbüstür.

– Memurların özgür iradelerine müdahale edilerek demokratik hakları ellerinden alınmaya çalışılmaktadır. Anayasal haklarının ve özgür iradelerinin hukuksuz maddelerle ve işbirlikçi sendikaların takviyesiyle engellenmesini kabul etmiyoruz. Ülkemizde sendikalaşma oranı önemli oranda ziyan görürken, memurların sendikal haklardan yararlanmaları engellenmeye çalışılıyor. Siyasi iktidara yakın olan sendikalar adeta ödüllendiriliyor.

TABAN ÖDEME KATSAYISI ADİL DEĞİL

– Sıhhat çalışanının taban ödeme katsayısı Ocak ayından geçerli olmak üzere 0,32 katsayı ile ödenmeye başlandı. Ocak 2023 ayı itibariyle yeni maaş katsayısına nazaran 0,32 katsayısı üzerinden hesaplanan taban teşvik katsayısı maalesef hemşire, ebe, sıhhat memuru, sıhhat teknisyen ve teknikerleri vb. 39 branşta misyon yapan sıhhat çalışanlarını üzdü!

– Zira hak ettikleri bu değil. Sıhhat çalışanları hastanın sıhhatine kavuşabilmesi için alın teri döküyor. Bu uğurda idari, mali ve türel sorumluluk alabiliyorsa o vakit 0.32 katsayısında adalet ve hakkaniyet yoktur. Sıhhat işçisinin taban katsayısı en az 2 olmalıdır.

Kaynak: Sözcü

Sıhhat çalışanları hakkaniyet ve adalet istiyor yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu