Teknoloji/Bilim

DHA YURT BÜLTENİ – 11

BAKAN BOZDAĞ: DİYARBAKIR’DA VEFAT SAYISI 344, ADLİ SÜREÇ 32 KİŞİ İÇİN DEVAM EDİYOR

ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, depremde 344 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, “Diyarbakır’da 32 kişinin hakkında adli süreç başlatılmıştı. Bu süreç işlemektedir. Diyarbakır’da hasar tespit çalışmaları devam ediyor. 300 ekip çalışıyor. Hasar tespit çalışmalarının kısa sürede tamamlanması için hem ekip, hem teknik personel sayısını artırdık. Diyarbakır’da yaklaşık 200 binaya yakın dairede hasar tespitleri yapılmış. Bunlardan 25 tanesi acil yıkılacak bina durumunda. 376 ağır hasarlı bina var. Bunlara ilişkin tespitler hızla devam ediyor” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, depremin vurduğu iller arasında bulunan Diyarbakır’da incelemelerini sürdürüyor. Kentte enkaz çalışmaları devam ederken, Bozdağ ve beraberindekiler, 8’inci çadır kenttin kurulacağı Silvan yolu üzerindeki alanda inceleme yaptı. Bakan Bozdağ, Kredi Yurtlar Kurumları’nın 6 bin 33 kapasitesi olduğunu belirterek,öBu kapasiteyi tamamen iskana açtık. Depremde etkilenen vatandaşları burada barındıracağız. Konteyner kentte de çalışmalar devam ediyor. Bir kısım vatandaşımızı da orada barındıracağız. Diyarbakır’da pek çok sosyal tesis var. Buralarda da barındırma faaliyetleri devam ediyor. Bunların yanında çadır kentler kuruyoruz. Şu ana kadar 7 çadır kent kurduk. Toplantı yaptığımız 8’inci çadır kentin kurulduğu yerdir. Burada 2 bin 200 civarında çadır kurulumu planlandı. Şu ana kadar bin çadır kurulumu tamamlandık. Kalanlarını da bugün ve yarın tamamlayarak hizmete elverişli hale getireceğiz. DİSKİ buranın hem su hem de kanalizasyon sorununu çözmekte. Öte yandan elektrik birimleri elektrik ilgili işleri çözmekte. Kızılay birimlerimiz de buranın çalışmasını yürütmektedir. Hiçbir vatandaşımızı barınma sorunuyla karşı karşıya bırakmadık. Bundan sonra da bırakmayacağız. Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’tan gelen hastalarımızın Diyarbakır’da tedavileri yapılırken, diğer yandan ihtiyaçlarını da aynı şekilde karşılama konusunda bir hassasiyet içerisindeyiz” diye konuştu.

‘GÖZALTINA ALINAN 32 KİŞİNİN ADLİ SÜRECİ DEVAM EDİYOR’

Kolon kesildiği ve yapı değişikliği iddiasıyla 32 kişinin adli süreçlerinin devam ettiğine vurgu yapan Bakan Bozdağ, Diyarbakırlılarda bu çalışmaya büyük destek verdi. Diyarbakır’da 32 kişinin hakkında adli süreç başlatılmıştı. Bu süreç işlemektedir. Diyarbakır’da hasar tespit çalışmaları devam ediyor. 300 ekip çalışıyor. Hasar tespit çalışmalarının kısa sürede tamamlanması için hem ekip, hem teknik personel sayısını artırdık. Diyarbakır’da yaklaşık 200 binaya yakın dairede hasar tespitleri yapılmış. Bunlardan 25 tanesi acil yıkılacak bina durumunda. 376 ağır hasarlı bina var. Bunlara ilişkin tespitler hızla devam ediyor. 344 vefat sayısı var. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.

Görüntü Dökümü

———————-

-Bozdağ’ın açıklamaları 

13.02.2023 – Haber Kodu : 230213062 

13.02.2023 – Haber Kodu : 230213064

HABER: Burak EMEK, Yakup ALTAY/DİYARBAKIR,(DHA)-

=========================================

KAHRAMANMARAŞ’TAKİ ENKAZDA ANNEANNE, KIZI VE TORUNU İÇİN UMUTLU BEKLEYİŞ

KAHRAMANMARAŞ’ta meydana gelen depremlerde yıkılan 7 katlı binanın enkazında Ayşe Ballı ile kızı ve 25 günlük torunu için çalışmalara devam edilirken, yakınları ise umutlu bekleyişini sürdürüyor.  

Kahramanmaraş’ta 2 büyük deprem sonrası arama- kurtarma çalışmaları, aralıksız yürütülüyor. Köpekler ve termal kameralar ile yapılan çalışmaların ardından Hayrullah Mahallesi’nde bulunan 7 katlı Aydın Apartmanı’nın 2’nci katında; Ayşe Ballı, kızı Ayşe Mine Ballı ile 25 günlük torunu Miran Ayaz’ın yaşıyor olma ihtimali üzerine takviye ekipler sevk edildi. Buradaki çalışmalar, maden işçileri ve İspanyol ekip tarafından sürdürülüyor. Ön tarafında 3 katlı ve yıkılmayan iş yeri olduğu için ekipler, yıkılan binaya doğru koridor açarak, 7 katlı binanın 2’nci katına ulaşmaya çalışırken, yakınları ise gelecek iyi haberi bekliyor.

Görüntü Dökümü

———————-

-Kurtarma çalışmalarından görüntüler

HABER: Feyat ERDEMİR- Orhan AŞAN/ KAHRAMANMARAŞ, (DHA)-

=========================================

72 YAŞINDAKİ NURAY PRENİÇ 178’İNCİ SAATTE KURTARILDI

 

Hatay Antakya’da depremde enkaz altında kalan 72 yaşındaki Nuray Preniç 178’inci saatte sağ olarak kurtarıldı.

Hatay Cebrail Mahallesi’ndeki Şahin Kaptan Apartmanı’nın 3 katlı enkazında duydukları ses üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran Küçükçekmece Belediyesi arama kurtarma ekibi, 178 saat sonra 72 yaşındaki Nuray Preniç’e canlı olarak ulaştı.

Yaşlı kadına ilk müdahalenin olay yerinde bekleyen sağlık görevlileri tarafından yapıldığı ve ambulansla hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Görüntü dökümü

-Arama kurtarma 

-Genel detay 

HATAY, (DHA) – 

=============================================

DEPREMZEDE YILDIRIM: KAPIYI AÇIP DIŞARI ADIM ATTIĞIMDA ÜZERİME BETON YIĞINI GELDİ

HATAY’ın Antakya ilçesindeki depremde yaralanan ve Kastamonu’da tedaviye alınan Mahmut Yıldırım (18), “Bu büyük depremden önce de ayda birkaç kere deprem oluyordu. Yine küçük depremdir, geçer sandık ama geçmedi. Birden gelince çok kötü oldu. Ailem ilk önce çıktı. En son ben çıktım. O yüzden böyle oldu zaten. 2’nci kattaydım. Kapıyı açıp dışarı adım attığımda üzerime beton yığını geldi” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremde yaralanan 9 kişi, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. Hastane Başhekimi Prof. Dr. Zafer Ergül, depremzedelerin sağlık durumuna ilişkin açıklama yaptı. Prof. Dr. Ergül, “Hastalarımızın 5’i ortopedi, 1’i göğüs hastalıkları, 2’si psikiyatri, 1’i de beyin cerrahide yatmaktadır. Ayaktan gelen hastalarımız da mevcut. Deprem bölgesinden gelip ilimizde misafir edilen vatandaşlarımız da var. Poliklinik hizmeti verdiğimiz sayı geçen hafta itibariyle 136 idi. Bugün itibariyle acil servise gelen 146 depremzede hastamız bulunuyor. Bildiğim kadarıyla 1500, 2000  depremzede ilimize gelecek. Bunlarla ilgili de gerekli tedbiri aldık, her türlü imkana sahibiz” dedi.

‘RÜYA GİBİ BİR ŞEYDİ’

Hatay’ın Antakya ilçesinde depremde bacağından yaralanan ve hastanede tedavi gören  Mahmut Yıldırım, “Bu büyük depremden önce de ayda birkaç kere deprem oluyordu. Yine küçük depremdir, geçer sandık ama geçmedi. Birden gelince çok kötü oldu. Rüya gibi bir şeydi. Ailem ilk önce çıktı. En son ben çıktım. O yüzden böyle oldu zaten. 2’nci kattaydım. Kapıyı açıp dışarı adım attığımda üzerime beton yığını geldi. Ayağıma düştü. Ondan sonra kendimi yine evin içine attım. Kafama vazo düştü, dolap vücuduma düştü. Ondan sonra babam geldi aldı beni. Sonra da ağabeyim bizi aldı buraya geldi. Depremde kuzenim, yeğenim ve 2 bebeğimizi kaybettik. Tek isteğim iyi olmak. Başka bir şey istemiyorum” dedi. 

Görüntü Dökümü:

————————-

-Başhekim Prof. Dr. Zafer Ergül açıklama

-Depremzede Mahmut Yıldırım ile röp.

-Detaylar

Haber- Kamera: Gürkan YILMAZ/KASTAMONU, (DHA)-

=========================================

MERSİN’E GETİRİLEN 15 BİN YARALIDAN 12 BİNİ TABURCU OLDU

KAHRAMANMARAŞ merkezli depremlerde yaralanıp Mersin’e getirilen 15 bin yaralıdan 12 bini taburcu edildi. Yaralılardan 340’ının tedavisi yoğun bakımda sürüyor.

Depremin vurduğu kentlerden kara, deniz ve hava yolu ile tedavi için Mersin’e getirilen yaralı sayısı 15 bin oldu. Yaralılardan 12 bini taburcu edildi. Diğer yaralıların tedavileri sürerken, 340’ının yoğun bakımda olduğu bilgisi verildi. İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz, Şehir Hastanesine gelerek kurulan kriz merkezinde görevlilerden bilgi aldı.  

Depremde yaşamını yitirenlere rahmet, yaralılara geçmiş olsun dileklerini ileten İl Sağlık Müdürü Ceviz, “Depremin haberini alır almaz elimizdeki tüm sağlık tesislerin alt yapısını kontrol ettik. Hepsinin sağlam olduğunu belirledik. Ardından hemen 35 ambulansımızı ve sağlık çalışanlarımızı deprem bölgesine gönderdik. 81 ilimizle eş zamanlı olarak koordine edildi. Yaralılarımızı bölgeden tahliye etmeye başladık. Toplamda 15 bin civarında hastamız kentteki hastanelere geldi. Yine yaklaşık 12 binini tedavilerinin ardından taburcu ettik. 340 civarından hastamız yoğun bakımda. Tüm hastanelerimizde bu hastaların tedavileri sürüyor” dedi.

‘342 HAMİLEDEN 104’Ü DOĞUM YAPTI’

Ceviz, “Hastanemizde 342 hamilemiz var, bunların 104’ü doğum yaptı. Onların doğum sonrası süreçlerini de takip ediyoruz. Bunları normal yurtlara alamayız, bir organizasyon yapacağız” diye konuştu.

‘HERKESİN BİZE İHTİYACI VAR’

Hatay’da aralarında teyzesi ve eniştesinin de olduğu birçok yakınını kaybeden İl Sağlık Müdürü Ceviz “Cenazelerimizi defnettik. Hepimizin kaybı var. Duygusal davranamayız. Herkesin bize ihtiyacı var, can kurtarmamız gerekiyor” dedi.

‘ŞEHİR HASTANESİ HER TÜRLÜ AFETE DAYANAKLI’

Depremin ardından Mersin Şehir Hastanesi ile ilgili sosyal medya hesaplarında ortaya atılan ‘Çatlak’ iddialarına da yanıt veren Ceviz, hastane binasında herhangi bir sorun olmadığını, depreme ve her türlü doğal afete dayanıklı olarak tasarlandığını söyledi.  İl Sağlık Müdürü Ceviz beraberinde Başhekim Doç. Dr. Bahar Aydınlı ile tedavi gören yaralıları ve refakatçilerini ziyaret etti. (DHA)

Görüntü dökümü

——————–

-Yaralıların gemiyle getirilmesi

-Mersin Şehir Hastanesi

-Hastanede kurulan kriz merkezi

-İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz’in kriz merkezini ziyaret etmesi

-İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz’in yaralıları ziyaret etmesi

-İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz’in açıklaması

Haber-Kamera: Mustafa ERCAN-Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)

=========================================

POLİS, DEPREMZEDE ÇOCUKLARI EĞLENDİRDİ

MALATYA’daki arama kurtarma çalışmalarına katılan Van İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı polis ekipleri, bir yandan enkaz altında kalan vatandaşları kurtarmak için çalışırken, depremde sağ kurtulan çocuklara da oyuncak hediye edip, oyunlarla onları eğlendiriyor.  

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremin vurduğu Malatya’da enkaz altındaki vatandaşların kurtarılması için arama kurtarma çalışaları 8’inci günde de devam ediyor. Bölgede bulunan Van İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri de, depremde sağ kurtulan çocuklara moral ve motivasyon sağlamaya çalışıyor. Ekipler, oyuncak hediye ettiği çocuklarla, oyun oynayarak depremin travmasından kurtulmalarını sağlamaya çalışıyor. Çizgi film karakterlerinin kostümünü giyen polis, çalınan müzik eşliğinde çocukları eğlendirerek, onlara moral verdi. 

Görüntü Dökümü

————————-

-Palyaço kıyafetli polis, depremzede çocuklarla ilgilenirken

-Müzik eşliğide çocukları eğlendirirken

-Eğlenen çocuklardan detaylar

HABER: Behçet DALMAZ/MALATYA,(DHA) –

The post DHA YURT BÜLTENİ – 11 appeared first on Uzman Haber.

Mert Ege

Editör, 28 yaşında, Gazetecilik mezunu. Gündemi takip ederek sizlere en güncel ve gerçek haberleri ulaştırmayı hedefler. Objektif ve ilkeli yayın kendisi için en önemli ve hassas konuların başında gelir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu