Depremzede bayanlar hayata ‘bebekle’ sarılmak istiyor
Kahramanmaraş merkezli zelzelenin üzerinden yaklaşık 4 ay geçti. Depremzedeler yaralarını sarmaya çalışırken; bölgedeki bayan hikayeleri KKTC’de düzenlenen 20’nci Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Kongresi’ne de yansıdı. Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Adıyaman ve Hatay’da vazife yapan bayan hastalıkları ve doğum uzmanı tabipler vefat ile doğum ortasında yaşadıkları gelgitleri ve ailelerin hayata tutunma gayretlerini anlattı. İşte onlar ortasında yer alan üç doktor ve açıklamaları…
Zor şartlara karşın anne olmak istiyorlar
1999 yılında İstanbul, 2011’de de Van sarsıntılarını yaşadığını fakat 6 Şubat’takinin hepsinden şiddetli olduğunu belirten Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Bayan Hastalıkları-Doğum Uzmanı ve TJOD Kahramanmaraş Şube Lideri Prof. Dr. Murat Bakacak, zelzele anında ve sonrasında yaşadıklarını şöyle lisana getirdi: ‘‘Deprem sırasında bir yandan ailemi kurtarmaya çalışıp; bir yandan da işimi, o gün yapacağım ameliyatları düşünürken, bir müddet sonra zelzelenin acı boyutlarını öğrendim. Zelzeleden bir saat sonra hastanedeki vazifemin başındaydım. Bayan doğum doktoruyum lakin depremzedelere yardım için oradaydım. Bir müddet sonra doktor arkadaşlarımızı kaybettiğimizi duydum. Hastalarımdan da kayıplar oldu. 10 yıllık evlat hasretinin akabinde üçüz sahibi olan hastamı ve bebeklerini kaybettik. Tekrar 20 yıl sonra ikiz bebekleri olan ve 1 yaşına gelen hastamın bebekleri ve eşi hayatını kaybetti. 17 yıldır evlat sahibi olamayan bir hastam ise sarsıntıda 7 aylık gebeydi. Enkazdan kurtarıldı ve 1 ay evvel doğum yaptı. Bu ortada zelzeleden 1 gün sonra bir masayı ameliyat masasına çevirdik. Strelizasyon olmadan telefon ışığı altında sezaryenle doğum yaptırdım. Bu ortada beşerler olağanlaşmak ismine sıkıntı şartlara karşın ağır halde çocuk sahibi olmaya çalışıyor. Konut yok, birçok aile akrabalarının yanında kalıyor, bir çadırda 3-5 aile kalıyor. Tekrar de çadırda da yaşasa, ileri yaşta da olsa bayanlar hayata tutunmak için çocuk istiyor. 3 çocuğu olan fakat dördüncü, beşinci çocuğu yapmaya çalışan hastalarımız da var.”
Çocuklarını kaybeden ileri yaştaki bayanlar tüp bebek tedavisine başvuruyor
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Lideri Prof. Dr. Bülent Tıraş da sarsıntı bölgesinde anne olmak isteyen bayan sayısındaki artışın 1999 İstanbul sarsıntısından sonra da yaşandığını belirterek, şu tespiti yaptı: “Örneğin Kocaeli’de tüp bebek servislerine müracaat oranının arttığı görülmüştü. Bunda sarsıntıya direnme, varoluşlarını sürdürme ve çocuklarını kaybedenlerin çocuk yapma isteklerinin rolü büyüktü. 6 Şubat sarsıntısından sağ kurtulan çiftler de hayatla ilişkilerini koparmamak, kaybettikleri yakınlarının yerine koyabilmek için çocuk sahibi olmak istiyor: Zelzelede evlatlarını kaybeden ileri yaştaki bayanlar da tüp bebek tedavisi için bize başvuruyor. Sarsıntı öncesi tüplerini bağlatanlar bile yine gebelik düşünüyor.”
Anne adayları ve doğum yapanlar mutlu
Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Talip Karaçor, yaşadıklarını anlatırken o anları adeta yine yaşadı. Vakit zaman gözleri doldu. Sarsıntının şiddetiyle uyandığında meskeninin toz duman içinde kaldığını belirten Karaçor, kelamlarına şöyle devam etti: ‘‘Komşu dairelerle aramızdaki duvarlar bile yıkılmıştı. Herkes anne, baba, yavrum diye feryat ediyordu. Her yerimiz kesikler içindeydi. Hava çok soğuk, her yer zifiri karanlıktı. Konuttan zahmetle çıktık. Sonraki gün gördüklerimiz Piyanist sinemasının hafızalara kazınan acı sahnesini andırıyordu. Çalıştığım hastane kullanılamaz durumdaydı. Acil hastalara ameliyat yapamadık. Artık esnek çalışıyor ve yalnızca sezaryen doğumları yaptırabiliyoruz. Zelzele vakti gerilime bağlı çok sayıda da düşük oldu. Fakat 6 Şubat sonrasında çocuklarını dünyaya getirenler keyifli. Zira bunu kuşağın devamı üzere düşünüyor, acılarını bu türlü hafifletiyorlar. Bir de ölenlerin, kayıpların ismini bu türlü yaşatmaya çalışıyorlar.”
Doğum sevinci ile vefat acısını birebir anda yaşadım
Depreme üniversite lojmanında yakalandığını belirten Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ercan Yılmaz, yaşadıklarını şöyle anlattı: ‘‘Çok uzun bir sarsıntıydı. Artık bitecek desek de gerisinden yeni bir sarsıntı dalgası geldi. Sonra zahmetle dışarı çıktık. Zelzelenin olduğu gece bir sezaryene girdim. Yan taraftaki ameliyathanede ampütasyon yapılan bir bayan vardı. Hayatını kaybetti. Bir yanda doğum, bir yanda mevt vardı. İkisini tıpkı anda yaşadım. İki uç ortasında gidip, geldik.”
Kaynak: Sözcü
Depremzede bayanlar hayata ‘bebekle’ sarılmak istiyor yazısı ilk önce üzerinde ortaya çıktı.